Zuidhorn wint van Joure

27 februari 2022 13:45

Op het zonnige sportpark Q-Silver S was het gistermiddag voor de mannen in het groen-wit de herstart van de competitie. De tegenstander Joure had al een competitiewedstrijd in de benen, een week eerder hadden ze verrassend gewonnen van Stiens, de eerste driepunter voor de ploeg van trainer Dick Schuurman.

Trainer Pontjo kon op aantal spelers geen beroep doen waardoor Koek de rechtsback positie innam en Schultinga deze keer op het middenveld van start ging. Nadat scheidrechter Rozema de wedstrijd leven in blies werd duidelijk dat het geen eenvoudige middag zou worden. De eerste twee kansjes waren dan ook voor de friezen die met veel energie het aanvalsspel van Zuidhorn ontregelden. In de 8e minuut was het raak; Buursema rechterspits, kreeg de bal aangespeeld van Ruben Kooistra en passeerde zijn tegenstander op snelheid om vanaf de punt van het strafschopgebied genadeloos uit te halen, 1-0. Lang kon Zuidhorn echter niet genieten van de voorsprong. Na balverlies aan de rechterkant kon Joure eenvoudig doelman Iddo Kooistra verschalken en na elf minuten wedstrijd stond 1-1 op het scorebord. De stand was in evenwicht maar de wedstrijd niet. Zuidhorn was de betere ploeg maar kon de kansen niet omzetten in doelpunten. Zo was het in de 16e minuut Stad die na een combinatie met Zwarteveen zijn aanvoerder bediende maar hij kon de trouwe supporters niet laten juichen. Even later was het Buursema die de bal kreeg van de goed spelende Zwarteveen maar verder dan een rollertje kwam hij niet. De friezen moesten veelvuldig het combinatiespel van de middenvelders onreglementair onderbreken waardoor Rozema het maar druk had met de administratie. Sebastiaan Kooistra mocht blij zijn dat hij de wedstrijd uit kon spelen want Rozema haalde de tweede gele kaart die hij in zijn hand had bij nader inzien toch niet uit zijn achterzak. De vrije trap die volgde werd genomen door Zwarteveen maar het schot werd aangeraakt en een corner volgde. Deze werd door dezelfde Zwarteveen genomen en bereikte het hoofd van Jacobs maar zijn kopbal miste kracht en precisie. De rebound was er voor Koek maar hij kon de ploeg niet op de verdiende voorsprong zetten. Joure bleef het proberen maar het centrale duo Kooistra kon eenvoudig standhouden. Net voor de thee was er een afgemeten lange bal van Gideon Kooistra op Jacobs die zijn zoveelste kopduel won en de bal panklaar legt voor Schultinga. Die even daarvoor ook al een kans had gehad maar ditmaal liet hij met een geweldige volley het net bollen, 2-1. Voor het rustsignaal had Buursema de kans om de 3-1 te noteren maar de bal ging een meter naast. Ook Jacobs had het publiek kunnen trakteren maar zijn schot ging een half metertje naast.   Na rust begon trainer Pontjo met dezelfde elf en was het Buursema die in de 54e minuut het zijnet raakte. Vier minuten later was het wel raak voor hem. Nadat Zwarteveen in de zestien twee man het bos in stuurde en de bal speelde op Jacobs, die het overzicht behield en de bal speelde op de vrijstaande Buursema die de bal eenvoudig over de doellijn kon schuiven, 3-1.  Joure ging wisselen en probeerde de aansluitingstreffer te maken maar echte kansen daarop kregen ze niet. Cruiming en Koek hielden de buitenspelers in bedwang of anders werd de aanval wel onderbroken door Ruben Kooistra. Het was een vrije bal van 20 meter van de goal vanaf links die snel werd genomen waardoor de muur nog niet helemaal goed posteert was door de Iddo Kooistra die leidde tot de aansluitingstreffer in de 70e minuut, 3-2. De goal gaf de mannen deze middag in het geel zwart nog wat extra energie en de hoop om toch een punt mee de bus in te kunnen nemen. De wedstrijd werd er niet mooier op om te aanschouwen. De ene lange bal na de andere en de ene overtreding na de andere om de counter van Zuidhorn te breken. De counters leiden tot een aantal kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Zo werd in minuut 75 een schot van Schultinga op het laatste moment van richting veranderd en daardoor een corner in plaats van een goal. Even later was het Stad die de bal op maat kreeg van Villalta maar hij kon niet tot een schot komen en werd daarbij onderuitgehaald in de 5 meter. Rozema zag er geen penalty in. Even later was het een bal van Iddo Kooistra op Jacobs die vrij baan had naar de goal van Joure echter Rozema onderbrak de aanval door te fluiten voor weer een overtreding op Schultinga. De vrije bal die volgende werd door Zwarteveen rakelings over geschoten. Zo werd het toch weer spannend de laatste minuten. Nadat Kremer de moegestreden Buursema had afgelost kreeg Joure in de 90e minuut nog een corner waarbij Iddo Kooistra met een knappe save een tegentreffer voorkwam. Ook bij de corner die daarop volgde hield hij zijn ploeg op de been, eindstand 3-2. Het was geen mooie wedstrijd maar Joure moest zonder punten weer de grens over en Zuidhorn kon drie punten bijschrijven. Volgende week zaterdag gaat Zuidhorn de grens over naar Veenwouden die gistermiddag een punt hadden overgehouden aan het duel tegen kampioenskandidaat Be Quick Dokkum.