Google analytics Toestaan Niet toestaan

Zuidhorn terecht winnaar

22 mei 2022 13:30

Gistermiddag kwam Nijland op bezoek op het Johan Smit Park. De ploeg uit Friesland is nog volop in de strijd om degradatie te voorkomen. Zuidhorn had gezien de dramatisch verlopen uitwedstrijd tegen Nijland nog wat recht te zetten. Genoeg ingrediƫnten voor een mooie wedstrijd.

Na het fluitsignaal van scheidsrechter Atema werden door Nijland direct de verdedigende stellingen ingenomen. De bekende en herkenbare speelstijl van de mannen uit het Friese dorp werd daarmee direct ten toon gespreid. Leuk is anders maar daarmee houdt de ploeg het al heel lang vol in de tweede klasse. Of dat dit jaar ook gaat lukken dat weten we na afloop van de nacompetitie. Het was aan de thuisploeg om een gaatje te vinden in 4-4-1-1 opstelling en daarbij op te passen voor de spaarzame counter. Want met Pieter Bonnema heeft de ploeg van trainer de Jong een messcherp wapen in huis. Na 5 minuten was er de eerste kans voor Zuidhorn. Na een één twee tussen de Rubens werd de bal gespeeld op Zwarteveen maar hij kwam niet verder dan een rollertje die door de keeper verwerkt kon worden tot corner. De eerste van vele die middag. De corner zelf leverde niets op maar was het begin van een kansenfestival. Maar het lukte de spitsen niet het om te zetten in doelpunten. De eerste counter van Nijland was er na 15 minuten spelen maar keeper Kooistra kon de bal eenvoudig weg boksen maar blesseerde daarbij wel een van zijn centrale verdedigers, Gideon Kooistra. Hij kon de wedstrijd niet voortzetten en voor hem kwam van der Steege binnen de lijnen. Even later was het een corner van Zwarteveen die belandde op het hoofd van de Koe maar zijn kopbal kon ternauwernood van de lijn gekopt worden. In de 27e minuut was er de tweede counter van Nijland, het stond niet goed zoals het in trainersjargon, waardoor de bal in de buurt het strafschopgebied terecht kon komen. Daar werd hij door Steege tot corner verwerkt, de eerste voor Nijland. De bal kwam bij de eerste paal terecht op het hoofd van de aanvoerder die vrij in kon koppen, 0-1. Een flinke dip maar Zuidhorn bleef aanvallen en na 35 minuten was het eindelijk raak, Zwartveen bezorgde de bal bij de Koe vanaf 8 meter de bal door de benen van de keeper speelde, 1-1.  Nog geen vijf minuten later was het de aanvoerder die een geweldige voorzet van Buursema vanaf de rechterkant snoeihard inkopte, 2-1. Een meer dan terechte voorsprong maar net voor rust was het de rechtsback van Nijland die ongehinderd vanaf de eigen helft door kon lopen en vervolgens in alle rust een voorzet kon geven op Bonnema. Die bij de tweede paal achter Cruiming opdook en de bal knap inschoot, 2-2.  Met deze stand op het scorebord gingen de mannen aan de thee en het publiek op zoek naar de kantine. Na de rust probeerde Nijland op alle mogelijke manieren de stand niet te veranderen. Maar het tijdrekken en de vele lichte overtredingen ten spijt was het Buursma die na 50 minuten de 3-2 had moeten maken na een lange bal van de Koe ontsnapte hij aan zijn verdedigers maar een op een met de keeper wist hij het net niet te vinden. Er volgden daarop nog een aantal kansen zo was het Cruiming die na een knappe passeer actie de bal voorzette maar Jacobs kon het niet afmaken. Daarna was het Ruben Kooistra die aan de rechterkant kon opstomen en de bal speelde op de doorgelopen Buursema maar zijn schot miste de precisie en kon verwerkt worden tot corner. Die werd, zoals alle corners, genomen door Zwarteveen en leidde tot een kop kans voor Steege maar de bal ging net langs de verkeerde kant van de lat. Daarna was het de aanvoerder die het goede spel in de tweede helft van zijn ploeg in de 70e minuut beloonde met een doelpunt. De assist kwam op naam van Ruben Kooistra, zijn goed aansneden bal werd door de aderlaar de touwen in gekopt, 3-2. Na een kans voor Buursema was het Zwarteveen, die de bal 10 meter over de middellijn kreeg aangespeeld door Cruiming. Daarna wist hij met een aantal knappe schijnbewegingen zich van een aantal blauwhemden te ontdoen om daarna vanaf 20 meter met een geplaatst schot de 4-2 te maken. Met nog een kwartier te spelen was het Ruben Kooistra die zijn goede wedstrijd kon belonen met een doelpunt maar zijn schot kon nog net door de keeper voor de doellijn worden gekeerd. De rebound leverde niets op.  Met Koek en Schultinga voor de moegestreden Villalta en Stad bracht trainer Pontjo nog wat nieuwe energie in de ploeg. Niet veel later kwam ook Scholtens in het veld om Buursema af te lossen. Nijland kwam niet meer van de eigen helft en probeerde het verlies te beperken. Na exact 90 minuten floot, de goed leidende Atema geassisteerd door de prima debuterende assistent scheidsrechter Boon, die middag voor het laatst. Een terechte overwinning van Zuidhorn, volgende week wacht de uitwedstrijd in en tegen Dokkum en op 4 juni wordt het seizoen afgesloten thuis tegen Marum.