Zuidhorn verslaat Be Quick Dokkum

12 februari 2023 13:00

Na de zeperd tegen Kollum stond de volgende Friese tegenstander op het programma; Be Quick Dokkum trok de grens over naar het Johan Smit Park. Daar aangekomen kregen ze direct de eerste teleurstelling te verwerken, namelijk de grasmat. Die leek meer op een zandvlakte met hier en daar iets groens wat op gras leek dan een voetbalveld.

Dat was niet de eerste teleurstelling die middag want al 10 minuten na het eerste fluitsignaal van de uitstekende leidende scheidsrechter de Velde Harsenhorst moest trainer Jan Faber noodgedwongen wisselen. Teake Faber kwam voor aanvoerder Rudmer Loonstra. Trainer van Wijk kon deze middag geen beroep doen op Corné Zuidema. Hij moest na de twee plakjes kaas in Kollum noodgedwongen toekijken. Van Wijk had verrassend David Albert Villalta in de spits gepositioneerd. Dit bleek een goede greep want de Dokkumers hadden heel veel moeite om deze rappe baltovenaar onder controle te krijgen. Na een kwartier spelen was er een uitgelezen kans voor Jos Schultinga om het massaal opgekomen publiek te laten juichen maar hij kreeg de bal niet tussen de palen. De bedrijvige Schultinga was een kwelgeest voor de verdedigers en liet zien waarom hij al sinds mensenheugenis deel uitmaakt van het groen witte keurkorps. Een knappe voorzet van de opgekomen Eric Cruiming had een beter lot verdiend. Jos Schultinga zou uithalen maar de verdediger was hem net iets te snel af. Even later was het Milan Stad die twee man niet het bos maar de zandbak in stuurde maar zijn voorzet kon niet bekroond worden met een doelpunt. Lieten de mannen van Jan Faber dan helemaal niets zien? Niet veel en als een keer ze hun voorwaartsen bereikten stond de linie, bestaande uit Ruben Kooistra, Frank Stuitje, Stefan Smit en Eric Cruiming, zijn mannetje. Na een half uur was het een vrije trap halverwege de helft van Zuidhorn die voor het eerste gevaar zou kunnen zorgen. Waarbij trainer Jan Faber het hele Sportpark liet weten dat keeper Iddo Kooistra niet van zijn lijn zou komen. De vrije trap die volgde was vervolgens een eenvoudige prooi voor Iddo Kooistra. Vlak voor rust was er een enorme kop kans voor Jos Schultinga na een loepzuivere voorzet van Thijs Zwarteveen maar de bal ging over de doellat.  Met 0-0 verlieten beide ploegen het veld voor een kop thee en hadden de beide trainers de gelegenheid om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. Zuidhorn begon ongewijzigd aan deel twee van de wedstrijd en liet direct zien geen genoegen te nemen met één punt. Het was David Villalta die een op een met de keeper kwam maar de strijd van het veld niet kon winnen waardoor de bal een eenvoudig door de keeper kon worden gepakt. Met Jordi Schuiling en Gideon Kooistra centraal op het middenveld was praktisch iedere tweede bal voor Zuidhorn en wisten ze met een steekbal een van hun teamgenoten te bereiken waardoor Dokkum maar niet aan het voetballen kwam. In reactie daarop had de technische staf, die de afgelopen week voor het volgend seizoen tot de tevredenheid van het bestuur de spelers hadden bijgetekend, besloten vooral de lange bal te gaan spelen. Deze wijziging van tactiek werd eenvoudig opgepakt door het collectief in het groen wit want een collectief was het deze middag. In de 60e minuut was het Jos Schultinga die met een voorzet zijn aanvoerder bediende en deze keer werd een 100% kans wel omgezet in een doelpunt; 1-0. Zuidhorn kwam met het doelpunt van Villalta terecht op voorsprong. De achterstand van Be Quick was het teken om de hele opstelling te wijzigen en aantal nieuwe spelers in te brengen. Na deze hussel werden ze met een extra man voorin inderdaad gevaarlijker. Van Wijk had inmiddels ook een aantal verse krachten binnen de lijnen gebracht; Jort Kremer voor Milan Stad en Stefan van Dam voor Gideon Kooistra en even later Ruben Buursema voor Jos Schultinga en Aart Sikkema voor de leeg gespeelde Ruben Kooistra. Het opportunistische spel van Be Quick zorgde voor kansen voor Zuidhorn maar Buursema kon deze niet verzilveren. Het laatste kwartier van de reguliere speeltijd werd het erg spannend en kregen de manen in het geel blauw kansen op de gelijkmaker maar ook nu bleek Iddo Kooistra een betrouwbare sluitpost. In de verlenging, want scheidsrechter de Velde Harsenhort was niet kinderachtig in het tijd erbijtrekken, was het in de 96e minuut Buursma die zijn eerste ster haalde. Hij maakte met de 2-0 zijn 25e treffer. Het doelpunt werd door de spelers terecht gevierd; loon naar werken. Ook het thuispubliek was blij want met deze 2-0 waren de drie punten in de knip. Na 99 minuten blies de scheidsrechter de wedstrijd de boeken in.  Een belangrijke overwinning voor Zuidhorn dat ondanks de erbarmelijke staat van het veld en de knappe tegenstand van Be Quick Dokkum als team drie punten kon bijschrijven.