Zuidhorn speelt 70 minuten met 10 man, maar wint van Roden

3 september 2017 9:30

Zuidhorn heeft de eerste bekerwedstrijd in en tegen v.v. Roden met 0-2 gewonnen. Dat was een knappe prestatie, zeker gezien het feit dat captain Laurens Bloem al na 20 minuten met een rode kaart van het veld werd gezonden door arbiter Ailkema. De doelpunten kwamen van Jaap Jacobs en Bart Brandts Buys.

Zuidhorn is in de voorbereiding al weer tegen enkele tegenvallers aangelopen. Ronnie Spijkerman liep tegen ACV 2 een zware knieblessure op en zal maanden aan de kant staan. Ook Peter Janse liep tegen een kwetsuur aan, Kevin van der Kooi is niet geheel fit en Jan Peter Steenbergen en Robin van der Steege ontbraken in het Drentse brinkdorp, omdat ze op vakantie zijn. Verheugend voor Zuidhorn is de terugkeer van Daan Kocken, die sinds de winterstop ontbrak. Hij speelde de laatste 15 minuten mee en bleek het voetballen niet verleerd. Bij Roden debuteerden de van VEV’67 overgekomen doelman Kleiker en Enrico Wardenier, al zal de eerstgenoemde met weinig plezier aan zijn eerste officiële wedstrijd voor de ploeg van Harrie Zwiers, een vermaard zaalvoetballer in ruste, terugdenken.  René de Vries, die vorig seizoen 25 x scoorde, kon niet veel gevaar stichten, mogelijk miste hij zijn maatje, de naar Be Quick vertrokken Robin van der Tuin. Roden eindigde vorig seizoen op de 2e plek in de zondag tweede klasse K, achter kampioen GAVC uit Grouw.

Aart Sikkema, die een meer dan verdienstelijke wedstrijd speelde, schoot na 5 minuten net naast na een prachtige voorzet van Jaap Jacobs. Ook Roden counterde zich naar een goede kans, maar doelman Groothof wist het gevaar te bezweren. Na 20 minuten moest Zuidhorn zoals gemeld met tien man verder. Laurens Bloem betwistte een vrije schop en toen hij daarmee te lang door ging kreeg hij geel voor zijn neus, tien seconden later – na nog een opmerking – dezelfde gele kaart nog een keer en dus ook een rode prent. Merkwaardigerwijs kantelde de wedstrijd daarna in het voordeel van de bezoekers. Een vrije trap van Wouter de Boer bracht doelman Kleiker in de 30e minuut in dermate grote problemen, dat hij Jacobs de gelegenheid bood vanuit een moeilijke hoek raak te schieten. Roden stopte wat meer energie in de wedstrijd en kleunde er behoorlijk in, hetgeen de arbiter met veel waarschuwingen probeerde in te dammen. Na 33 minuten legde De Boer opnieuw aan en zijn fraaie traptechniek bracht Kleiker wederom in verlegenheid. Nu was Bart Brandts Buys de man die profiteerde en Zuidhorn op 0-2 zette.

Ook na de doelwisseling wist Roden weinig met de man extra te doen. Nadat een opstootje met Jos Schultinga in een belangrijke rol was gesust kreeg Roden een grote kans op de aansluitingstreffer, maar Groothof greep in. In de 64e minuut was een een prachtige actie van Thijs Zwarteveen, die Schultinga een grote kans bood. Het leverde geen treffer op en drie minuten later wist ook Jacobs knap werk van Zwarteveen niet af te maken. Kevin van der Kooi kwam in de ploeg en was in de 70e minuut dichtbij 0-3 na een vrije schop van Gideon Kooistra. De knappe lob werd net over getikt door Kleiker, die zich in de tweede helft revancheerde voor zijn mindere eerste. Na 79 minuten nam Jacobs een voorzet van De Boer fraai aan maar stuitte alleen voor Kleiker op de doelman. Dat gebeurde een paar minuten later nog een keer, nu na een pass van Kevin van der Kooi. Beide ploegen kregen nog één kans. Roden speelde  in de slotminuten met 9 man, omdat de ploeg door de wissels heen was en twee man geblesseerd naar de kant zag gaan. Invaller Robert Jan Smit had de 0-3 op de schoen, maar het scorebord onderging geen verandering meer.

Dinsdag speelt Zuidhorn een oefenduel tegen Amacitia VMC en zaterdag wacht het tweede bekerduel, nu tegen 1e klasser Buitenpost. Beide keren speelt de ploeg van trainer Kees Bouma op eigen veld.

Opstelling Zuidhorn: Groothof: G. Kooistra (73: Kocken), Bloem, Brandts Buys, de Boer; R. Kooistra, Zwarteveen, Schuiling, Schultinga (67: van der Kooi), Jacobs, Sikkema (85: Smit).