Thijs Zwarteveen matchwinnaar voor Zuidhorn tegen Noordwolde

25 november 2018 14:30

Zuidhorn heeft de zevende overwinning van het seizoen binnen. Het was een zwaarbevochten en moeizame zege tegen een stug en bij vlagen gevaarlijk Noordwolde. Thijs Zwarteveen scoorde beide doelpunten voor Zuidhorn, waarvan de winnende 2-1 pas in de 87e minuut. Antonie Buist schoot raak voor de ploeg van trainer Simon Schuil.

Noordwolde miste doelman Van Aurich, die een korte vakantie prefereerde boven het belangrijke duel op het sfeervolle Johan Smitpark. Martin Oltmans was zijn vervanger, hij had eerst nog een helft in het tweede team van Noordwolde gekeept. Patrick Meima zat voor het eerst na lange tijd en blessureleed weer bij de selectie van Schuil. Bij Zuidhorn begonnen dezelfde basisspelers als een week eerder. Robin van der Steege haakte zaterdagmorgen af met opnieuw knieproblemen.

Openingstreffer Zwarteveen
Noordwolde kwam met zelfvertrouwen naar het Westerkwartier, dit als gevolg van het gelijkspel tegen LTC en de zege op Be Quick en legde meteen al een gevaarlijke aanval op het kunstgras. Voor Zuidhorn kwam het eerste dreigement uit de schietgrage onderdanen van Aart Sikkema, die het doel op de verkeerde plek zocht. Doelman Oltmans bokste na 10 minuten een harde kegel van de niet topfitte Tom Spijkerman uit zijn doel. Twee minuten later had de thuisclub de leiding moeten nemen. Een waarlijk schitterende pass van Gideon Kooistra belandde op het hoofd van Jaap Jacobs, die normaliter zijn hand niet omdraait voor een dergelijk klusje. Nu strandde zijn kopbal op Oltmans. Na een kwartiertje was het wel raak. Thijs Zwarteveen soleerde na een 1-2’tje met Jacobs knap door de defensie van de geelgehemde mannen uit Noord- en Zuidwolde en liet Oltmans op fraaie wijze kansloos: 1-0.

Buist brengt de stand in evenwicht
Noordwolde was allesbehalve van plan zich vroegtijdig naar de slachtbank te laten leiden. Via de gevaarlijke linkerspits Joram Wijnstra - die mooie duels met Stefan Smit uitvocht - kwam de bal voor het doel en na aarzelend wegwerken knalde Antonie Buist hard en onhoudbaar raak: 1-1. Zuidhorn trok het initiatief weer naar zich toe, had veel de bal en ondanks nauwkeurig rondspelen, kwam het maar zelden gevaarlijk door. Jaap Jacobs kwam een pas tekort na een mooie pass van Jordi Schuiling en na 34 minuten kopte Jacobs een voorzet van Stefan Smit in de handen van de keeper. Op slag van rust dwong Jacobs, na een mooie steekbal van Martijn Smit, de keeper opnieuw tot een redding van belang.

Spannende tweede helft
De tweede helft was boeiend en vooral spannend. Eerst dwong Tom Spijkerman de sluitpost van Noordwolde tot een knappe save. In de 51e minuut hadden de gasten de leiding kunnen en misschien wel moeten nemen. Na een voorzet van Wijnstra kreeg eerst spits Silvan Havinga en daarna Laurens Groeneveld de kans de bal langs Groothof te schieten. De keeper redde beide keren, maar het was moeizaam en de supporters van de thuisclub haalden opgelucht adem. In de 54e minuut liet Groothof een vrije trap van Marco Vos even los, maar niemand was paraat namens de bezoekers. Met die Marco Vos is één der uitblinkers genoemd. De bebaarde en pas 22-jarige verdediger was een ouderwetse rots in de branding en gaf Jaap Jacobs in de lucht meer dan goed partij. In de 60e minuut claimde Noordwolde een strafschop bij de goed leidende arbiter Over uit Sneek. Havinga zocht en vond binnen het zestienmetergebied de voet van Ruben Kooistra, maar stortte waarschijnlijk net wat té theatraal naar de grond.  Over liet doorgaan, de Noordwolde bank bleef in vertwijfeling achter.

Na een voorzet van Jacobs tikte de goed naar binnen gekomen Aart Sikkema via een verdediger van dichtbij naast. Het was de laatste actie van de jonge spits. Routinier Jan Peter Steenbergen kwam voor hem in de ploeg en bracht nieuw elan.

Zuidhorn zet aan en vindt de winst
Noordwolde nam ruim de tijd bij spelhervattingen en leek tevreden met een remise. Zuidhorn allerminst en Jan Peter Steenbergen was - na weer een mooie pass van Gideon Kooistra - met een prachtig en onverwacht schot dichtbij een hernieuwde voorsprong. De bal spatte op de lat. De lichtmasten wilden maar niet aanspringen en toen de duisternis over Zuidhorn plooide gingen steeds meer mensen twijfelen aan een nieuwe zege voor Zuidhorn. Nadat de amateurtechnici het kunstlicht aan de gang hadden gekregen, brak ook figuurlijk het licht aan voor de ploeg van trainer Bouma. In de 84e minuut vond Jordi Schuiling wel het doel, maar Over had net gefloten voor een overtreding op Steenbergen. De vrije trap van Wouter de Boer werd - knap - achter de muur weggekopt door Marco Vos, die voor de eerdere spelregelfout een gele kaart kreeg voorgehouden. Na een voorzet van De Boer redde Vos ook op een inzet van Zwarteveen. Toen de klok op 86 minuten sprong ontplofte het thuisclubfront. Stefan Smit schoot de bal strak en op maat van ver voor de goal en voorbij de tweede paal dook de frêle Thijs Zwarteveen op om iets te doen, wat hij zelden doet: koppend scoren: 2-1. Oltmans had misschien zijn doel uit moeten komen.

Simon Schuil bracht Patrick Meima en Ruben Rutgers in de ploeg, dirigeerde wat verdedigers naar voren, maar het hielp niet. Noordwolde werd niet één keer meer dreigend, Havinga kwam niet voorbij Ruben Kooistra en de tegenaanvallen van Zuidhorn waren aanmerkelijk gevaarlijker dan het slotoffensief van de bezoekers.

Van de concurrenten van Zuidhorn haakten Noordwolde en LTC tijdelijk af, de overige titelpretendenten wonnen hun wedstrijd. De volgende wedstrijd van Zuidhorn is een uitduel naar Mamio. Noordwolde ontvangt SC Loppersum.

Opstellingen:
Zuidhorn: Groothof; S. Smit, G. Kooistra R. Kooistra, De Boer; M. Smit, T. Spijkerman, Schuiling, Zwarteveen, Jacobs, Sikkema (65: Steenbergen (62: Van der Steeg)

Noordwolde: Oltmans; Kersten, Dijkstra, Vos, Boersema, Groeneveld, D. Meima (88: Rutgers), Hollink (88: P. Meima), Buist, Havinga, Wijnstra

Geel: S. Smit (Zuidhorn), Vos, Boersema en Kersten (allen Noordwolde)

Scheidsrechter: Over (Sneek)

Klik hier voor de prachtige sfeerbeelden gemaakt door Arend Jan Zwarteveen.