Zuidhorn verliest in Leek

10 november 2019 18:45

In de 2e klasse I stond de derby van het Westerkwartier op de agenda. Zuidhorn ging op bezoek in Leek. Om het in stijl te houden had de KNVB de heer Lania, ook afkomstig uit het Westerkwartier, aangesteld als scheidsrechter van dienst.

Deze middag stond er het nodige op het spel. VEV’67 kon bij de juiste uitslag aansluiting krijgen met de middenmoot en Zuidhorn met de top van de 2e klasse. Die belangen waren al snel na de aftrap zichtbaar en er ontwikkelde zich een schaakspel, waarbij duidelijk werd dat beide trainers hun analyses goed hadden gemaakt. Zo had trainer Johan Pitstra zijn spits Menco Oedzes geposteerd op de linksbackpositie om de snelle en sterke Brian Tefi af te stoppen. Trainer Pontjodikromo had voor Milan Stad gekozen om de verdediging van de geelhemden onder druk te houden.

Op het regenachtige sportcomplex stond een stevige wind, die het voetballen lastig maakte. Ook was het veld door de regenval moeilijk bespeelbaar, waardoor menig speler uitgleed in een poging de bal te onderscheppen dan wel de bal te spelen.

Het eerste kansje was voor VEV’67 en kwam uit een corner, maar de bal was een prooi voor keeper Striesenou. Even later was het Zuidhorn, dat scoorde uit een corner die werd genomen door Wouter de Boer. Hij schoot de bal richting de tweede paal, waar Jordi Schuiling het lederen speeltuig achter keeper Wellinghof schoof: 0-1. Twee minuten later kopte Jaap Jacobs een voorzet van Wouter de Boer in de handen van de keeper. Een tweede treffer hing in de lucht. Na een mooie combinatie tussen Jaap Jacobs, Brian Tefi en Milan Stad wist deze laatste vol uit te halen, maar zijn schot werd geblokt.

VEV’67 beantwoordde de druk van Zuidhorn vooral met de stembanden. Zo werd er in de 25e minuut geschreeuwd om een penalty na een vermeende handsbal van Ruben Kooistra. Toch kwamen de mannen van Pitstra terug in de wedstrijd, toen na een half uur spelen een doeltrap in de voeten van iemand met een shirt in de 'verkeerde' kleur belandde: het was Jorn Udema die de 1-1 scoorde. Een flinke tegenvaller voor de wederom massaal meegereisde supporters met een groen-wit hart.

Een kwartier later opnieuw een tegenvaller: de scheidsrechter vergat na een overtreding op Milan Stad te fluiten en in de consternatie die toen volgde wist Jeffrey Visser de 2-1 te scoren. Het voorval deed denken aan het spel ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’, waarbij scheidsrechter Lania in dit geval zag wat anderen niet zagen en het doelpunt goedkeurde.

In de rust moest Ronnie Spijkerman geblesseerd in de kleedkamer achterblijven en voor hem kwam Ruben Buursema in de ploeg. Trainer Pontjo zette in de achterste linie Wouter de Boer centraal, Stefan Smit verschoof naar links en zijn plek aan de rechterkant werd ingenomen door Brian Tefi. Zuidhorn nam direct het initiatief. Na twee minuten spelen was het een voorzet van de aanvoerder, die door Ruben Buursema net een metertje werd naast gekopt. Nog geen twee minuten later was het Jordi Schuiling die een voorzet gaf. Het lukte de ontvangende Ruben Buursema niet wat hem vorige week wel lukte: zijn been uitschuiven. Het bleef 2-1.

Ook de assistent scheidsrechters moeten deze middag gedacht hebben: ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Als de bal over de zijlijn ging, wees de arm van de scheidsrechter met regelmaat de andere kant op dan de vlag van zijn assistenten.

Na een kwartier spelen kwam VEV’67 weer iets terug in de wedstrijd en dwong het Lars Striesenou tot een geweldige save, na een slippertje van Brian Tefi. Even later onderscheidde de jonge doelman zich weer, door in 'n een-op-een situatie de geelhemden het scoren te beletten. In de 84e minuut scoorde Jeffrey Visser de 3-1, opnieuw na een overtreding waarvoor niet werd gefloten. ‘Je staat erbij en je kijkt er naar en toch zie ik wat jij niet ziet’, was achteraf de uitleg van de scheidsrechter. Zo werd in plaats van de gelijkmaker voor Zuidhorn de volgende treffer bijgeschreven voor VEV’67, dat zo de voorsprong vergrootte.

Zuidhorn hield wel het overwicht en na een ingooi van Stefan Smit was het Jaap Jacobs die in de 90e minuut de 3-2 op het bord zette. In de blessuretijd had Thijs Zwartveen de terechte gelijkmaker moeten maken. Hij kwam vrij voor de keeper, maar zijn lob over de aanstormende doelman ging net langs de verkeerde kant van de paal. Na 93 minuten floot scheidsrechter Lania voor de laatste keer die middag. Zo werd de derby van het Westerkwartier gewonnen door Leek en gingen de punten voor het spel ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ naar Pieterzijl.

Over twee weken komt Friesland naar het Westerkwartier: Kollum komt dan op bezoek in Leek, terwijl Dokkum Zuidhorn zal aandoen. De mannen van trainer Pontjodikromo zullen er dan op gebrand zijn om zich te revancheren voor het zure verlies in Leek.