Zuidhorn verslaat Zwaagwesteinde

1 december 2019 14:30

Na vier wedstrijden zonder winst stond Zuidhorn zaterdag voor de opgave niet het voorbeeld van vrijdagavond van Vitesse te volgen. Trainer Pontjodikromo was dat zeker niet van plan en had zijn spelers op scherp gezet.

Dat bleek al direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Noppers uit Meppel. In de eerste minuut ging een schot van rechtsback Ruben Kooistra rakelings naast de goal van keeper Marvin Heidstra. Twee minuten later was het aanvoerder Jaap Jacobs die zijn hoofd net niet achter een voorzet vanaf rechts kon krijgen. Het overwicht van de mannen in het groen-wit was groot. Zwaagwesteinde probeerde met fysieke kracht onder de druk uit te komen. Zo kwam Jan Eisma net voorbij de middellijn als een meteoriet invliegen op Ruben Kooistra. De scheidsrechter hield een terechte kaart in de zak en na een blessurebehandeling kon Kooistra gehavend de wedstrijd voortzetten.

Zuidhorn wist met verzorgd voetbal de spitsen te bereiken. In de 12e minuut was het raak. Na een mooie solo werd Jordi Schuiling net voor de achterlijn onderuit gehaald door Jan Smid, met een vrije trap als gevolg. Thijs Zwarteveen nam de vrije trap en stelde topscorer Jaap Jacobs in de gelegenheid zijn saldo op te hogen: 0-1. Na dit doelpunt was het rechterspits Kevin van der Kooi die scoorde, maar het feest ging niet door vanwege buitenspel. Nog geen minuut later was het Thijs Zwarteveen die een steekbal gaf op Jordi Schuiling, maar die liet zich vallen in het strafschopgebied en de scheidrechter liet het spel terecht doorgaan. De doeltrap die volgde leidde tot een rush van vijftig meter van Stefan Smit, die ternauwernood werd gestopt ten koste van een corner. Die corner leverde geen gevaar meer op en Zwaagwesteinde kon weer even adem halen.

Na een half uur spelen was het een splijtende pass van Milan Stad die zijn aanvoerder in staat stelde de nul twee op het scorebord te zetten. Die beloonde het harde werken van zijn manschappen niet. Pas in de 32e minuut was er het eerste kansje voor Zwaagwesteinde, maar het schot van Jan Eisma was een vangbal voor Lars Striesenou. Zuidhorn was dominant, al lukte het niet dit uit te drukken in meer doelpunten. In de 37e minuut was het een lange bal van achteruit die door centrale verdediger Brian Tefi niet goed werd ingeschat. Vervolgens bracht hij de spits van Zwaagwesteinde via een overtreding tot stoppen. De vrije trap die volgde was van Marco van Leijen, op 17 meter van de goal, ging over de zesmansmuur en belandde achter keeper Striesenou in het net: 1-1.

Na deze gelijkmaker leek het wel of de mannen van trainer Robert Kleefstra de stoomboot uit Spanje hadden gezien en de verwachting op meer cadeaus gaf hen extra energie. Ondanks dat had Jaap Jacobs de kans om hen voor rust het geloof in Sinterklaas te ontnemen, maar hij wist de bal op aangeven van Thijs Zwarteveen op onverklaarbare wijze niet achter keeper Heidstra te krijgen.

In de tweede helft bleef het geloof bij Zwaagwesteinde bestaan. De ploeg had de nodige kansen, maar doelman Lars Striesenou hield Zuidhorn keurig op de been. Wel werd hij bij een corner aan het hoofd geraakt. Reservedoelman Jorik Smienk werd al uit de dug-out gestuurd, maar na een blessurebehandeling kon Striesenou de wedstrijd voortzetten.

In de 57e minuut was er de grootste kans voor Zwaagwesteinde, maar de paal zorgde dit keer voor redding. Stefan Smit moest geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Sietse Slagter. Het laatste kwartier kreeg Zuidhorn weer wat grip op de wedstrijd en Zwaagwesteinde maakte de nodige overtredingen om het gevaar af te wenden. De vrije trappen werden aan Zuidhorner zijde genomen door Wouter de Boer, maar zijn linker been miste deze middag de precisie.

Inmiddels had Ruben Buursema de plek van Kevin van de Kooi overgenomen. Het was jammer dat hij, na een terugspeelbal van de zuiverste soort, keeper Heidstra niet kon verrassen met zijn vrije trap. In de 73e minuut werd Zuidhorn een penalty onthouden. Een voorzet van links werd door keeper Heidstra gevangen, maar hij liet de bal los. Een prooi voor de adelaar, maar de keeper hing aan het tricot van Jacobs en trok hem naar de grond zodat hij niet kon uithalen. Thijs Zwarteveen kon wel bij de bal maar schoot in het zijnet.

Zwaagwesteinde bleef geloven in het pakje met de drie punten, in de 80e minuut werd Brian Tefi opnieuw verrast. Door een overtreding op de rand van het strafschopgebied, die met geel werd bestraft, wist hij een één-op-één met de keeper te voorkomen. De vrije schop die volgde leverde niet het gewenste cadeau op.

Het duel leek tot frustratie van de trouwe schare supporters uit te lopen op een gelijkspel. Buursema had dezelfde frustratie en gooide de bal na een fluitsignaal voor een vrije trap boos over de zijlijn en geel volgde. Toch wist hij zijn frustratie in de 92e minuut van de wedstrijd om te zetten door de bal te veroveren en in een vloeiende beweging naar Jaap Jacobs te spelen, die deze keer niet miste en zijn ploeg de overwinning bracht: 1-2.

Onverwachte cadeaus zijn de mooiste; het pakje met de drie punten ging over de trekvaart mee naar Zuidhorn. Pontjo volgde daarmee niet het voorbeeld van Slutsky en zit volgende week gewoon weer op de bank als Kollum op bezoek komt in Zuidhorn.