Google analytics Toestaan Niet toestaan

Zuidhorn op bezoek bij Nijland

22 september 2020 15:00

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Een bijzonder seizoen, want aan de gevolgen van de coronapandemie kunnen en mogen we ons niet onttrekken.

Zo kwam de brigade van Pontjo voorzien van mondkapjes klokslag half twee de Hendrik Pollemastrjitte oprijden voor het duel tegen de blauwhemden van trainer Hiemstra. Een uur later werd de wedstrijd leven in geblazen door scheidsrechter Stundebeek.

De - ondanks de fikse reisafstand - in groten getale aanwezige supporters zagen, dat ten opzichte van de bekerwedstrijd van vorige week Jordi Schuiling en Eric Cruiming in de basisopstelling stonden. Dit ging ten koste van Jos Schultinga en Stefan Nieborg, die beiden op de bank moesten plaatsnemen.

Het spel van Nijland was vanaf de eerste minuut herkenbaar en liet zich het beste vertalen als een dubbele bus op kerosine, namelijk veel licht ontvlambare mensen achter de bal. In trainersjargon: 4-5-1, inzakken op eigen helft en gaan voor de tweede bal. Als gevolg hiervan kregen de middenvelders Stad, Zwarteveen en Schuiling weinig ruimte en tijd om het bekende aanvalsspel van Zuidhorn op de (gras)mat te leggen. Het centrale duo Smit en Kooistra werden daardoor gedwongen om meer de lange bal te spelen dan hun lief is.

In de 8e minuut was het raak! Na een overtreding op aanvoerder Jaap Jacobs nam Thijs Zwarteveen de vrije trap op zo’n 20 meter van de goal, die vervolgens door Jaap Jacobs achter keeper Schraa werd gewerkt: 0-1. Niet veel later volgde een mooie aanval over rechts via Ruben Kooistra en Milan Stad, maar Ruben Buursema kon de voorzet niet bekronen met een doelpunt. Na een kwartier spelen ontstond een grote kopkans voor Zuidhorn, maar de Adelaar miste zijn bekende precisie en de bal verdween naast het doel.

Nijland moest alle zeilen bijzetten om grotere achterstand te voorkomen. Hierbij schuwden de hardwerkende spelers onder leiding van aanvoerder Van der Wal niet om met regelmaat aan de handrem te trekken. De scheidsrechter hield de kaarten in zijn zak. Ook na een zware charge op Jaap Jacobs, die na uitgebreide verzorging de wedstrijd gelukkig kon voorzetten. Maar na een half uur spelen was het de leidsman genoeg en kreeg Bouke Poelsma geel na een overtreding op Ruben Buursema. De vrije trap die volgde werd genomen door Thijs Zwarteveen en spatte op de lat uiteen.

Na deze kaart liepen de gemoederen alsmaar verder op. Tal van kleine overtredingen en het nodige verbale geweld maakten de wedstrijd er niet mooier op. In de 40e minuut volgde een diepe bal op Ruben Buursema, waardoor hij vrij baan had richting de goal, maar op de rand van de zestien trok Mente Boer aan de handrem. Scheidrechter Stundebeek kon niets anders doen dan de rode kaart tonen. De vrije schop die volgde leverde niets op. De laatste wapenfeiten van de eerste helft waren nog twee gele kaarten, een voor Buursema die zijn tegenstander pootje haakte en een voor Gerrit de Vries die verbaal wel heel duidelijk liet blijken het niet met de scheidsrechter eens te zijn.

In de rust maanden de beide trainers hun spelers tot rust. Dit resulteerde in een tweede helft, waar de focus zichtbaar meer op het voetbalspel lag. Het aantal overtredingen nam af en de spelers lieten meer hun voeten dan hun mond spreken. In de rust bleef Jordi Schuiling geblesseerd in de kleedkamer achter en kwam Jos Schultinga binnen de lijnen, waardoor Milan Stad op het middenveld kwam te spelen.

Met nog altijd de 0-1 op de het scorebord bleef Nijland verdedigen en loeren op fouten van de verdedigers in het groen-wit. Die paar foutjes kwamen er, maar werden op tijd hersteld of door handelend optreden van doelman Iddo Kooistra gecorrigeerd. In de 68 minuut kwam Swen Ottens voor Jaap Jacobs binnen de lijnen en twee minuten later kon hij zijn optreden bekronen met een doelpunt. Een voorzet kwam voor zijn snelle voeten terecht en hij aarzelde niet: 0-2.

Het verzet van Nijland was na 70 minuten hard werken gebroken en tien minuten later was het Buursema, die na een fijn aangesneden bal van Eric Cruiming de 0-3 liet noteren. Hugo Koek nam de spitspositie daarna over van de moegestreden Ruben Buursema. Zuidhorn kreeg nog een aantal kansen, maar de laatste mogelijkheid was voor Nijland, die uit een corner nog kon tegenscoren. De bal werd echter uit de lucht geplukt door keeper Kooistra, zodat zonder tegendoelpunten en met drie punten in het mondkapje de mannen van Pontjo tevreden huiswaarts keerden.